W tym roku w sierpniu zostałem zaproszony do Polski na Programu Edukacji i Rewitalizacji Zdrowotnej Newstart, aby przeprowadzić wykłady dla uczestników. W ostatnich latach wiele podróżuję, prowadząc wykłady w krajach Europy Środkowej i Australii. W tym roku w czasie swojej kolejnej, tym razem 5-miesięcznej podróży po Europie, prowadziłem wykłady w Czechach, Słowacji, Serbii i Polsce. W Osieczku, w czasie Programu Newstart miałem przyjemność wygłosić prelekcje na temat profilaktyki i leczenia osteoporozy, cukrzycy, chorób serca czy nadwagi, a także roli witaminy D, wartości ćwiczeń fizycznych oraz korzyści prowadzenia diety wegetariańskiej. Podobne tematy przedstawiłem również na programie w Płocku, w Podkowie Leśnej oraz w Łodzi. Niezwykle cieszy mnie fakt, że mam dopiero 90 lat i pomimo swojego sędziwego wieku wciąż jestem wolny od chorób, aktywny i sprawny zarówno fizycznie, jak i umysłowo. Raduje mnie każda chwila mojego życia. Swoją długowieczność zawdzięczam zdrowej diecie, dwóm posiłkom dziennie, a przede wszystkim codziennej aktywności fizycznej. Wciąż uprawiam ogród i spaceruję. Zaliczam się do grupy kalifornijskich rekordzistów długowieczności, którymi szczególnie zainteresowani są naukowcy z całego świata. Od 1976 do 1988 roku Narodowy Instytut Zdrowia w USA finansował badania na 34 tysiącach kalifornijskich długowiecznych. Należą oni do społeczności adwentystów. Badania te ukazały zaskakujący fakt, iż przeciętny adwentysta żyje od czterech do dziesięciu lat dłużej od przeciętnego Kalifornijczyka. Wykazały one, że zwyczaj spożywania mleka sojowego, fasoli, pomidorów i innych warzyw i owoców obniża zagrożenie pewnymi rodzajami nowotworów. Natomiast jedzenie pełnoziarnistego chleba, wypijanie 5–6 szklanek wody dziennie oraz, co najważniejsze, spożywanie 4 porcji orzechów tygodniowo zmniejsza zagrożenie chorobą serca. Ponadto niejedzenie czerwonego mięsa jest pomocne w unikaniu zarówno raka, jak i chorób serca. Dietetycy i epidemiolodzy Uniwersytetu Medycznego Loma Linda w Kalifornii opracowali Nową Piramidę Żywieniową, która pokazuje zwyczaje dietetyczne długowiecznych – te, którymi kieruję się od dziecka.

prof. dietetyki  John A. Scharffenberg
Uniwersytet Medyczny Loma Linda w Kalifornii